Meghívó a hanghallók világnapja alkalmából szervezett tanácskozásra

Az Integritás Közhasznú Egyesület tisztelettel meghívja Önt a A HANGHALLÓK VILÁGNAPJA ALKALMÁBÓL szervezett VII. tanácskozására.

ÚJ UTAK A HANGHALLÁSSAL ÉLŐK ELŐTT

A konferencia során bemutatásra kerülő módszer azt kívánja elősegíteni, hogy javít-sa az életminőségét, szedje össze az erejét, vegye vissza saját kezébe az életének az irányítását, legyenek sikerélményei, növelje önbizalmát stb. Aktivitásuk lehetővé teszi számukra az elszigeteltségük megtörését, a betegségérzet csökkenését, vala-mint azt, hogy a hangsúly ne kizárólag a hangokra kerüljön, hanem a mindennapok pozitív oldalaira. 

Időpont: 2014. október 10. péntek 10.00 – 14.00 óra

Helyszín: Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft regionális irodája 
Szeged, Dugonics utca 42. (Brüsszeli krt. és Dugonics u. sarok)

Megközelíthető: A József Attila sugárút és a Brüsszeli körút kereszteződésében megálló 11, 20, 21, 13, autóbuszokkal, 3, 4, villamosokkal és a 10, trolibusszal. A kereszteződés felől a Brüsszeli körút páros oldalán egy sarokra található, a tanácskozásunknak otthont adó Napra Forgó Kft bejárata a Dugonics utca felől.

Gépkocsival érkezők részére a parkolási lehetőség a szemben levő Sándor utcában díjmentes. A Dugonics utca és a Brüsszeli krt. fizetős
parkoló zóna. 

Megköszönjük, ha a kezdés előtti regisztráció érdekében időben érkezik.

A tanácskozást Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázati támogatásával, a Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft. partnerségi
közreműködésével az Integritás Közhasznú Egyesület szervezte.

A résztvevőket a dorozsmai Bányai Cukrászda termékeivel vendégeljük meg.

A tanácskozás levezető elnöke Dr. Pető Zoltán M.D., Ph.D. ideg-elmegyógyász, rehabilitációs szakorvos 

Napirend

1. Hanghallásról az orvos szemével
Előadó: Dr. Harangozó Judit

2. Hanghallásról nemzetközi kitekintésben
Előadó: Mérey Zsolt csoportvezető

3. Tájékoztató a budapesti Hanghallók Önsegítő Csoportjának
tevékenységéről
Előadó: Gallai István és Mérey Dániel tapasztalati szakértők

Szünet

4. A Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft. bemutatkozása

5. Rufus May: Egy hanghalló orvos című riportfilmje bemutatása

6. Hanghallók Szegedi Önsegítő Csoportjának megalakítása

7. Zárszó: Dr. Pető Zoltán

Kérjük, hogy jelenlétével, érdeklődésével tisztelje meg tanácskozásunkat, segítse, hogy az új lehetőségekről a hanghalók és hozzátartozóik széles körben értesüljenek.

Célunk, hogy a hanghallás jelenségét jobban megértsék és ezzel is erősítsük a társadalmi toleranciát, küzdjünk az emberek megbélyegzése ellen, hogy élethelyzetük javuljon, valamint hozzájáruljunk az újszerű nemzetközi tapasztalatok hazai terjesztéséhez.

A résztvevők a tanácskozáson a hanghallásról szóló írásbeli tájékoztatót kapnak, valamint az előadókhoz kérdéseket tehetnek fel.

Szeged, 2014. szeptember hó 30

Olajos Árpád elnök s.k.
Integritás Közhasznú Egyesület

A hanghallásról újszerű megközelítésben

A pszichiátriai betegségek egyik legkomolyabb és egészségesek számára nehezen érthető vagy elképzelhető tünete a hallucináció, mely érzékszerveinkre hat. Ezek közül a hanghallás alatt a külső hanginger nélküli beszédhangok érzékelését értjük.

A páciensek számára ezek az érzetek teljes mértékben valósnak tűnnek, sokan azt hiszik, hogy egy rádió szól valahol. A hanghallások eredetét a páciensek általában a testen kívülről érzékelik, mintha más emberek szavait, mondatait, beszélgetéseit hallaná.

Ezen hangok az érintetthez vagy az érintettről szólnak, az ő cselekedeteit minősítik, kritizálják, értékelik. Sok esetben fenyegetőek, vagy ártó cselekedetre buzdítanak. A páciens számára ezek olyannyira valósnak tűnnek, hogy nem tudja figyelmen kívül hagyni őket, vagy nem hallgatni rájuk, ezért sok esetben félelemmel és rettegéssel tölti el. A páciens többnyire érzékeli, vagy rájön, hogy környezete nem hallja azt, amit ő, ezért ezeket betegséggel hozza összefüggésbe.

Mivel a hanghallás külső hanginger hiányában alakul ki, a páciens pszichéjében jön létre, akkor azt nem lehet hagyományos eszközökkel mérni, vizsgálni. Így a hanghallás okait a páciens lelki működésében illetve arra súlyos hatást kiváltó élethelyzetekben és új módszerekkel érdemes keresni. 

Az ehhez vezető út a segítőkkel való önkéntes együttműködésre, bizalomra, a páciens hangélményeinek megértésére, valamint Marius Romme által elindított s nemzetközileg használt hanghalló módszer következetes, egyéni ütemű segítő végig vitelére épül.

Az új módszer nem természetgyógyász, nem homeoterápiás, nem ezotérikus eljárás, alkalmazása pszichiátriai, pszichológiai felkészültséget igényel. Nem helyettesíti a hagyományos orvosi, gyógyszeres kezelést. Igényli a páciens és kezelőorvosa együttműködését. Az Önsegítő Csoportban a hangok értelmezésével, megértésével kiegészítik a terápiát, hozzájárulnak a módszert alkalmazó páciensek életminősége javulásához. A lelki folyamatok, tapasztalások értelmezéséhez szükség szerint szakembert kérünk fel.

A témában részletesebben a www.nyitnikek.hu és a www.ebredesek.hu honlapon található információ.

Belépés

Tartalom megosztás

Feliratkozás Tartalom megosztás csatornájára
 

Új honlapunkat a Nemzeti Együttműködési Alap NEA-UN-2012-1533 számú pályázati támogatásával Nagy Gusztáv webfejlesztő készítette.